Input:

Zeleno javno naročanje

28.9.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

6.15 Zeleno javno naročanje

mag. Boštjan J. Turk

Dejstvo je, da se sorazmerno s tem, ko se večajo zahteve glede upoštevanja ekoloških vidikov na številnih področjih gospodarskega udejstvovanja v EU, se večajo tudi zahteve glede zelenega javnega naročanja.

Zeleno javno naročanje je sicer naročanje, pri katerem naročnik po Zakonu o javnem naročanju naroča blago, storitve ali gradnje, ki imajo v primerjavi z običajnim blagom, storitvami in gradnjami v celotni življenjski dobi manjši vpliv na okolje, zagotavljajo varčevanje z naravnimi viri, materiali in energijo ter imajo enake ali boljše funkcionalnosti.

Zeleno javno naročanje je posledično orodje, ki omogoči, da se ob porabi javnih sredstev poleg ekonomskih vidikov upoštevajo tudi okoljski vidiki, s čimer se ta javno-finančni instrument uporablja za zasledovanje ciljev okoljske politike.

Kar zadeva mednarodne vidike, je treba izpostaviti, da pri nekaterih evropskih državah zelena javna naročila predstavljajo že večino vseh javnih naročil. Med take države denimo štejejo


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih