Input:

156.a člen ZJU (razveljavljen)

1.2.2022, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 8 minut

21.4.1 156.a člen ZJU (razveljavljen)

Strokovna sodelavka

156.a člen

(razveljavljen)

Z 22. členom ZIUPOPDVE se dopolnjuje Zakon o javnih uslužbencih (ZJU) z novim 156.a členom, ki določa odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov brez utemeljevanja. Na podlagi 156. člena ZJUjavnemu uslužbencu lahko preneha delovno razmerje iz poslovnega razloga zaradi zmanjšanega obsega javnih nalog, privatizacije javnih nalog, organizacijskih, strukturnih, javnofinančnih in podobnih razlogov. Podlaga za ugotovitev razloga za prenehanje delovnega razmerja iz poslovnega razloga pa je sprememba akta oziroma aktov o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest (reorganizacija).

Na podlagi prvega odstavka 156.a člena ZJU pa predstojnik lahko javnemu uslužbencu, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine, v skladu s prvim in četrtim odstavkom 27. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), odpove pogodbo o zaposlitvi brez utemeljevanja razlogov, ki jih drugi odstavek 156. člena ZJU določa za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, in brez spremembe akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest.

Javni uslužbenec ima na podlagi odpovedi pogodbe o zaposlitvi po 156.a členu ZJUodpovedni rok 60 dni in pravico do odpravnine v skladu s 108. členom ZDR-1.

Podatke o izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine javnega uslužbenca predstojnik lahko pridobi pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Povzetek:

Odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu oziroma javnemu uslužbencu, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine

Na podlagi ZIUPOPDVE torej delodajalec delavcu oziroma


 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih